Göteborgsbruden vill kunna festa tryggt

Med Göteborgsbruden så syftar jag på mig själv för inget annat passar in i rubriken på detta inlägg. 

Som alla har förstått så har sociala resursnämnden bankat i bordet och beslutat att stänga alla krogar i Göteborg kl. 03:00 på grund av stök och bråk på stan. Just nu har några krogar serveringstillstånd till kl. 05:00 och dessa har alltså öppet så länge.

Det är som värst våldsmässigt sett när tre-krogarna stänger för då ska alla hem, de är fortfarande alkoholpoåverkade och en och annan ska förbi något snabbmatställe för att äta något innan det är dags för hemgång. Klart som korvspad att det blir ett och annat slagsmål då.

I Göteborg just nu så går lokaltrafiken dåligt runt tre och inte förrens vid fem börjar vagnarna och bussarna gå igen. Om man väljer att stänga alla krogar vid tre så finns det tre tydliga alternativ;

Man åker hem med de få linjer som går mitt i natten alternativt med taxi. Men om taxibolagen inte köper in fler bilar och utökar sin service nattetid så kommer det bli stora mängder alkoholpåverkade människor i omlopp mitt i centrala Göteborg. Då behöver man antagligen öka den polisiära närvaron för att ha ett lugnt och tryggt nattliv som är syftet med att att stänga krogarna vid tre.

Man stannar kvar på stan, letar efter taxi eller väntar på att vagnarna och bussarna ska börja gå vilket ytterligare ökar mängden alkoholpåverkade människor i omlopp i centrum.
Eller så drar man vidare till en svartklubb eller en efterfest. Om inte lokalägaren ber polisen att hämta alldeles för berusade människor får polisen inte enligt lag ta hand om dessa om de befinner sig i sin egen eller någon annans bostad. Det kan också leda till motsatt effekt om man ser till vad syftet med de nya tiderna är.

Det är viktigt för mig att själv välja när jag vill åka hem. Jag vill passa min buss hem, dansa i taket och ha roligt tillsammans med mina vänner på en plats där jag känner mig säker. Ute på krogen känner jag mig säker för där vet jag att bartendern inte får servera mig eller någon i min närhet om denne anser att personen är för full. Dessutom finns det vakter som kan ta hand om problem om dessa skulle uppstå.

När jag sedan är på väg hem så vet jag att det finns poliser längs med hela Avenyn vilket ökar min trygghetskänsla när jag går mellan krogen jag just varit på och något snabbmatsställe för att köpa mig lite fyllekäk. Vill jag gå hem vid tolv så ska jag kunna göra det, vill jag gå hem vid tre så ska jag kunna göra det och vill jag gå hem vid fem ska jag kunna göra det med.

Istället sitter det kommunalnissar och bestämmer över mitt liv ovanför mitt huvud och det är något jag inte riktigt klarar av. Det kanske är enligt dem den lättaste vägen ur problemet men det inskränker på min frihet, min frihet att välja.

Vad jag tycker man borde göra är att lysa upp området KRING Avenyn bättre för Avenyn är hyffsat upplyst och där känner man sig trygg. Men så går man på en sidogata ut mot Heden eller liknande och så är det bäckmörkt, som om jag vore hemma hos min mamma som bor sju kilometer från närmaste busshållplats, när jag fortfarande kan höra det dova bruset av musiken från utelivet på avstånd. Där försvann min trygghet och helt plötsligt känner jag mig utelämnad åt precis vad som helst. Jag menar, jag är 19 år, blond och i mina höga klackar. Och säg inte åt mig att bära gympadojor när jag går ut för om det kommer någon som vill mig illa så jag kan springa. För det är min rättighet att få välja vilka skor jag ska ha på mig och det ska inte få påverka min rätt till att känna mig trygg.

Åter igen känner jag mig trygg i polisiär närvaro så öka den även på fredagar, för jag har aldrig sett så mycket poliser på Avenyn som jag såg i lördags. Tryggheten var verkligen där. På Avenyn vill säga.

Så nu ska beslutet gå genom kommunstyrelse och kommunfullmäktige och beroende på hur det slutar så får vi se hur våldet transformeras, sprids över stan till svartklubbar och efterfester eller försvinner helt. Men oavsett vad jag sitter här och tycker och tänker som en liberal tjej så kommer belutet fortfarande tas ovanför mitt huvud och det är som jag sagt, något jag inte riktigt tål.

RSS 2.0